Loonbedrijf Verbruggen: Planten/rooien

Planten/rooien

PLANTEN

Planten met rupsen.

In 1991 zijn we begonnen met het planten van tulpen in buisnetten. Dit was het beginstadium van de teelt in netten. In 2001 is de overstap gemaakt naar dubbelnet. Direct besloten we naar bedden van 1.80 meter te gaan met het oog op de toekomst. Alhoewel deze keuze aanvankelijk gewaagd leek doordat er weinig mensen volgden, blijkt tegenwoordig dat de keuze juist is geweest. Momenteel wordt er in Nederland ca. 2500 ha op bedden van 1.80 meter geplant.

Planten met GPS.

Na verschillende bollenplanters te hebben versleten, hebben we nu bijna de ideale planter ontwikkeld. In elke nieuwe planter worden weer de laatste updates verwerkt. Momenteel wordt er samen met machine bouwer Koops weer hard gewerkt aan een nieuwe planter, zodat er in de toekomst nog preciezer geplant kan worden. Overigens is onze huidige machine al wel uitgerust met GPS. De plant trekker wordt voor het planten ook aangepast. We vervangen de wielen door 40 cm brede rupsen om zo het contactoppervlak met de bodem te vergroten. Dit levert een bodemdruk van 200 gr/cm2 op. Dit is 10 keer minder dan een trekker op wielen. Het plant klaar maken van het perceel gebeurt door middel van een frees-spit-frees combinatie. Wanneer alle Nederlandse bollen geplant zijn vertrekt onze planter op de dieplader richting Zuid-Frankrijk. Twee van onze werknemers zorgen dan dat er aan de middellandse zee ook weer een prachtig gekleurd perceel ontstaat. We hebben inmiddels al ruim 7 jaar ervaring onder de Franse zon!

ROOIEN

Nieuwe rooiers.

Vanaf 1991 is er ook ontzettend veel gebeurd op het gebied van rooimachines. Elk jaar werd de rooier wel weer aangepast. Tot vandaag de dag hebben we daar een enorme rooiervaring mee opgedaan. Door al deze ervaring naast elkaar te leggen hebben we een goed beeld gekregen van hoe de ideale rooimachine er uit moet zien. Samen met machine bouwer Koops hebben wij twee rooiers ontwikkeld, compleet naar onze eigen ideeën. Dit heeft geleid tot een rooier die in één keer rechtuit naar de kist rooit. In het daarop volgende natte seizoen kon de machine zich direct bewijzen. Dit is gelukt; de machine heeft het uitstekend gedaan. Na nog een paar kleine aanpassingen rooien wij nu met vier nieuwe rooiers volgens dit principe. Voordat het rooiseizoen in Nederland begint gaat er half mei één rooimachine met twee van onze werknemers richting Zuid-Frankrijk. Begin juni keert alles weer terug zodat er in Nederland weer met vier rooiers gewerkt kan worden.

Nieuwe wagenrooier.

Nieuwe kistenrooier.

-1 rooier rooit met een afvoer elevator voor in kipwagens. -3 rooiers rooien in kisten, maar kunnen ook in kipwagens rooien (met 15 minuten kan de losse elevator geplaatst worden). Een trekker met voorlader en hefmast kan ook geleverd worden om snel en efficiënt de kisten te vervoeren van en naar de machine.